Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Oyun terapisi, oyunu; çocuklarla iletişim kurmak, duygularını anlamalarına ve karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, çocukların duygusal, sosyal ve davranışsal gelişimini desteklemek amacıyla bir araç olarak kullanan bir psikoterapi türüdür.
Bu terapi, çocukların oyun yoluyla duygusal ifade, ilişki kurma, problem çözme ve kendilerini daha iyi anlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Oyun terapisi sadece sözel ifadeye değil, aynı zamanda semboller, figürler ve oyunlar aracılığıyla duygusal ifadeye odaklanır.
Oyun terapisini daha iyi anlamak adına oyun terapisinin temel prensiplerini anlamak gerekir;
Oyun terapisi oturumları, çocuğun kendini güvende hissettiği bir ortamda gerçekleşir. Terapist, çocuğun duygusal ihtiyaçlarına duyarlılık gösterir ve empati ile yaklaşır.
Çocuklara duygularını ifade etmeleri için çeşitli araçlar sağlar. Bununla birlikte çocuklara sorunları anlama, çözme ve başa çıkma becerilerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olur.
Oyunlar, resimler, kuklalar veya diğer oyun materyalleri kullanılarak çocuğun duygusal dünyasını anlamak kolaylaşır.
Terapist ile çocuk arasındaki ilişki, güven temelinde kurulur. Bu ilişki, çocuğun duygusal gelişimine olumlu bir katkıda bulunur ve güvenli bağlanma deneyimleri oluşturur.
Çocuklar, oyunlar aracılığıyla başarılarını deneyimleyerek ve kendi yeteneklerini keşfederek güçlenirler böylelikle çocuğun benlik algısı ve özsaygısının desteklenmesi amaçlanır.
Oyun terapisi, çocukların aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlarla ve zorluklarla baş etme becerilerini güçlendirmek için kullanılabilir:
Davranış problemleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
Akran zorbalığı ile mücadele
Sosyal zorluklar
Aile problemleri
Gelişimsel problemler
Çocuklarda kaygı bozukluğu.
Başlıca oyun terapisinin türlerini
Psikodinamik Oyun Terapisi, (terapistin odağı bilinçdışıdır, çocuğun bilinçdışı çatışmaları keşfetmesini ve çözmesini hedefler),
Bilişsel-Davranışçı Oyun Terapisi (terapist oyunu, çocuğun olumsuz davranışları veya düşünce kalıplarını değiştirmesine yardımcı olmak için kullanır.Böylelikle koşullanılan davranışlar ve düşünce kalıpları yeniden yapılandırılır),
Yönlendirici Oyun Terapisi:(terapistin rehberliği ve yönlendirmesi ile belirli sorunların çözümü üzerine çalışmak hedeflenir),
Yönlendirici Olmayan Oyun Terapisi: (terapistin gözlemci olduğu çoğunlukla çocuğun yönettiği oyun terapisi çeşididir) olmak üzere sınıflandırabiliriz.
Bahçelievler Merkez, İzzettin Çalışlar Caddesi No:28, Bahçelievler/İstanbul, Türkiye
Telif Hakkı © 2024 Psikojen - Tüm Hakları Saklıdır.